Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]



Mail this Foto to a friend



< Previous
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Tuesday, 12-Jul-2011 12:29
pavlova la plakkk
hehee sbn entry yg bwh ni lom siap lg! tp mama skip buh entry baru sbb ramai yg tgh tunggu resepi...nnti dah free skit mama sambung blk entry yg kt bwh tu yek...:shy:

ok cite pasai PAVLOVA plak...sbn mama dah selalu tgk kt rancangan masakan omputih kt tv selalu benor dorang buat pavlova buat pun simple nampak sedap jekk tp nape tah mama x penah buat maybe sbb takut x jadi kot! LOL mama x penah rasa pavlova..beto2 mam a ingatkan dia manis macam meringue! :-O rupa2nya tidak sama sekaliiiii pavlova jauh lebih sedap drp meringue! :-O :-O luar dia mcm biskut very light n crunchy texture dlm plak lembuttt mcm marshmallow! bila mkn tu kan...dia meresap dlm mulut..cair jekkk sgt2 NIKMAT :cloud9: resepi pun very simple, cuma mama suggest kalu xde summer berries bole guna buah2 yg masam cam kiwi, markisa etc utk balancekan rasa manis pavlova tu cream pun jgn buat manis sgt sedang2 jek..



PAVLOVA
resepi asal : http://wendyinkk.blogspot.com/2010/03/strawberry-pavlova.html
(mama buat 1/2 sukatan jek,so kt bwh ni translate n permudahkan cara2nya...)

4 biji putih telur anggaran 120gms (mama buat 2 biji sahaja)
200gms gula halus (mama buh 100gms sahaja)
1 s/b tepung jagung (mama buh 1/2 s/b sahaja)
1 s/k cuka masak (mama buh 1/2 s/k sahaja)
1 s/k vanilla (mama buh 1/2 s/k sahaja)
sedikit pewarna pink (mama tambah sbb nk kasi kale lawa skit)

cream:
1 botol double cream brand emlea (bole jugak kalu nk campur double cream + mascarpone cream cheese)
sedikit vanilla
sedikit icing sugar (adjust ikut suke nk manis mana, tp better kurangkan manis sbb pavlova dah manis)
buah2an ikut suke sebaik2nya guna buah2 yg masam
hiasan : gula icing or choc curls

CARA:
1. panaskan oven 180C (since mama guna fan oven so mama panaskan 160C sahaja)
2. kalu nk cantik bentuk bulat dia bole lukis siap2 bulatan bwh baking sheet boundary dia (tips: mama skip this part sbb mama guna silicone cake mould so x perlu alas baking sheet, nk angkat pavlova pun senang ia x melekat)
3. pukul putih telur sampai stiff , kemudian masukkan gula sikit demi skit pukul lg sampai peak/bertanduk..adunan akan kelihatan glossy, pekat & kalu terbalikkan bowl ia takkan jatuh(mama try terbalikkan make sure dia mmg peak) make sure meringue dipukul sampai betui2 peak/bertanduk
4. kemudian masukkan tepung jagung, pukul kejap dlm 10saat jek, make sure dia sebati.
5. last sekali masukkan cuka & vanilla, fold meringe dgn spatula.
6. kalu suke bole masukkan beberapa titis pewarna gaul 2-3 kali sahaja utk dptkan jalur2an warna supaya pavlova cantik berseri
7. kemudian sendukkan adunan ke dlm mould td pastikan dia bulat, bole corakkan ikut suke, mama buat dia seakan2 ombak di bhgn tepi, make sure bhgn atas rata sbb nnti nk tabur toppings
8. masukkan dlm oven, tutup pintu oven pastu terus turunkan suhu kpd 130C (mama turunkan kpd 110C sbb guna fan oven) bakar selama 1 jam 15min ke1 jam 30min
9. dah siap, tutup oven..kemudian bole check pavlova , kalu dah masak selalu dia akan keras & ada crack skit shell dia, sejukkan pavlova dlm oven sampai betui2 sejuk (tips: pastikan pintu oven sedikit terbuka mama selit oven gloves celah pintu oven supaya terbuka skit)
10. bila dah betui2 sejuk bole la angkat pavlova n letak atas serving plate.
11. sedikan toppings dgn beat cream sampai peak, masukkan icing sugar + vanilla adjut rasa manis...kemudian letak cream atas pavlova & taburkan buah2 atasnya..dusted with icing sugar or sprinkle with choc curls. hidang segera...

© Pidgin Technologies Ltd. 2016