Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]



Mail this Foto to a friend



Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Thursday, 1-Apr-2010 11:19
mari menebas lalang!! huh huhh~
salam sume...
hohoo (ermm agak2 ada ker org yg nk jwb salam ni..) hehehe maklum lah umah peninggalan.. lalang pun tumbuh melata sekat dada dah LOL tp xper mulai arini mama myra berazam nk membaik pulih umah usang ni...cat balik mana2 yg patut, racun sume rumpai2 yg ada...mmg sayu jek bila jenguk 'tapak umah' ni... rasa cam dah berkurun x jenguk...dulu masa bina umah punya beriya kengkunun nk duduk sampai ke anak cucu laa katakan..ni br dpt sorang anak pun dah patah semangat!! ampess tui~ :lol_up:

ermm since anak dara pun dah cam besar skit...perangai pun cam dah baik kitt bila masuk dapur tgk mama masak ;-) ..semangat mama nk bersilat kt dapur pun nampaknya cam dah pulih kitt...cuma kine lebih selective laa resepi tu xle nk main balun jek cam dolu2 almaklumlah spare tayar byk lgik nk kine buang nih adeiii ~ :head_bang:

harapnya kali ni beto2 kuat punya azamlaa nk maintain umah ni ekekeke haa kengkwn fp yg rajin2 tuu tlg2laa tiup2 kitt kat mama ni yek yg baru nk kutip semangat pegang periuk belanga balik! :-O


makan2 ni wat sempena nk sambut family kyus fr london...yelaa kali ke2 dah kyus dtg cardiff br kali ni dpt jemput mai umah...sib baiklaa hubby pun ada time tuu...since mama dah kemaruk nasi kerabu rasanya dah makan tahun x bikin nasi ni :groucho: so kyus dptlaa rasa nasi kerabu perantau..sori sgt x cukup ulam2an...no kesum..pokok kesum br nk cambah pucuk dek ditimpa snow ritu :-D oh ye kek kalu xde sebijik atas meja maknanya bukan nama umah shima :lol_crash:


haa kek pandan ni dah 2x bikin...resepi asal cik mat gebu laa (ermm cik mat ni agaknya apa kabo laa erk?? dapur dia still berasap lg ker ari2?? lama giler x jenguk... $-) ) resepi cik mat ni ada ubah sikit...(kine minta halal sat lg ni hohoo) mama just tambah 2s/b besar jek dessicated coconut dlm adunan...result dia masa geget kek tu ada rasa cam gedik2 kelapa parut skit...hehehe :-)

PANDAN COCONUT CAKE (resepi asal Strawberry Cake)
resepi: cik mat gebu

Bahan Kek (Ini adunan asas, boleh tukar apa2 perisa ikut suka)
5 biji telur gred A
125 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*diayak 3 kali)
75 ml minyak jagung/sayur
160 g gula halus
15 g ovallate
2 camca besar susu segar
1 camca teh strawberry emulco - i gantikan ngan pandan emulco/paste
sedikit pewarna hijau - i tambah nk kasi kaler lawa skit
2 s/b kalapa parut kering - i tambah

Bahan Lain
Krim putar secukupnya
Strawberry pie filling (i x buh)
Chocolate curls
Strawberry segar secukupnya
Coklat rice ( i guna badam cincang yg dibakar & kelapa parut)

CARA:
1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin kek berukuran 9 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
2. Tuang gula halus bersama ovallate dalam mixing bowl, putar hingga ovallate mesra bersama gula halus.
3. Masukkan kesemua 5 biji telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan kental seperti adunan baulu.
4. Masukkan emulco dan putar hingga sebati. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung & kelapa parut sedikit demi sedikit hingga habis. Tuang susu segar dan putar hingga rata.
5. Akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul rata.
6. Tuang dalam tin tadi dan bakar 25 - 30 minit hingga masak.
7. Keluarkan serta merta dan terbalikkan tin atas jaringan. Biar kek sejuk dalam bekas dalam keadaan terbalik. Bila betul2 sejuk baru tanggalkan tin.

Dengan pisau bergerigi, potong kek kepada 3 bahagian yang sama besar. Letak satu keping kek atas papan kek, sapu rata krim putar, ratakan. Tindih dengan lapisan kek kedua dan buat kaedah yang sama. Dan akhir sekali letakkan potongan kek terakhir. Sapu keseluruhan kek dengan krin putar dan hias ikut kreativiti masing2...Selamat mencuba..


kek tuk mama ni kek strawberry n kek pisang jek..simple sbb nk cepat..maklumlaa tetamu sampai umah tgh lunch hr! haru-biru nk siapkan meja n juadah...sib baiklaa by the time tetamu sampai mama sempat mandi :-D

NOTE: resepi kek pisang dah ada kt sebelah harap maklum ;-)


kek birthday fatimah ni mmg pecah rekod...deco plg cepat sbb takut myra mengamuk..mmg x aman lgsunglaa time tuu :rant: moralnya next time nk deco2 ni kine tunggu waktu mlm..:satisfied_nod:



now myra dah 5 bln lebih...dah bole wat kwn ngan mama kt umah ni..kijenyer sembang ajek!! $-) :-O byk mulut bole tahan laaa myra ni...ekekeee dah pandai duduk..pandai mkn...pandai memegang...pandai tarik rambut org...pandai cakar muka mama kalu x lyn dia sembang memlm.. :satisfied_nod: pastu terbaru dah pandai ckp yayayaah...papapaaa....yg si papa pun mula perasan myra panggil dia :laugh_at: :weee: yg x tahan tuu siap berlagak tuu dpn mama ampess!

© Pidgin Technologies Ltd. 2016