Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]



Mail this Foto to a friend



Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Thursday, 21-Aug-2008 10:37
i'm BACK!!!
dah 3 weeks x update fp rasa cam 'bersawang' abes 'umah' i ni :hiding: mekasih byk2laaa kat kwn2 yg sudi singgah sini n minta maaf byk2 sbb x dpt nk membuat kunjung balas beberapa minggu ni... sbn bukan sbb umah x berkemas (mmg x abes kemas pun lg :satisfied_nod: ) TAPI kt umah baru ni xde line broadband lg so terpaksa guna internet prepaid jek dulu :rant: ...punyerla LEMBAB n tahap KESABARAN i bukan tinggi mana tu sbb tenggelam timbul jekk :head_bang:

sejak pindah ke Cardiff ni mmg jarang jgak masak ngeh3...kedai take away berderet2 tinggal pilih jekk nk serbu yg mana satu kalau lg malas tepon jek tuk delivery ke umah :groucho: sbn mood memasak merudum gara2 OVEN ROSAK...lumpuh segala aktiviti memasak.. :mkay: mcm2laaa prob skrg..harus botak kepala kalau nk pikir semua sekali!! PALING SEDIH...most likely x balik BERAYA huarghhhh :cry:



VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN
resepi: tulip77@myresepi.com

3 keping isi ayam, potong saiz kecil2
3sb gula
2sb minyak masak
3sb sos ikan
3btg serai - ketuk
1sb cuka
1sb sos tiram
1bj bawang besar - potong dadu
lada merah & lada hijau - potong menyerong

CARA:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap.
2. Masukkan ayam & bawang.
3. Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain & gaul biar sekata.
4. Jika kering masukkan sedikit air.
Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.



AYAM & BASIL GORENG PEDAS
resepi: Joayee@myresepi.com

500gm ayam-potong kecil
2 tbs cili giling
5 ulas bawang putih-cincang
1 cwn daun basil @ daun selasih
1 tbs sos ikan
1/2 tsp belacan
1 tsp garam-secukupnya
1 senduk minyak masak

CARA:
1. panaskan minyak, goreng ayam sampai kekuningan
2. masukkan cili & belacan ,masak sampai hampir kering
3. masukkan bawang putih & basil
4. masukkan sos ikan, garam
5. masak sampai kering



NOTE: sume org tau wat sambal belacan so xyah tepeklaa noo resepi... ;-)



BUBUR PULUT HITAM

pulut hitam secukupnyer...
gula
santan pekat
susu cair/segar
daun pandan
secubit garam

CARA:
1. rendam pulut hitam semalaman..i terus rebus dgn air (pastikan air lebih 3 inchi drp paras pulut) tu yg amek masa kitt nk lembut huhu
2. buh santan + susu + gula +garam + pandan (disimpul)
3. kacau sebati atas api sederhana... biarkan pulut empuk & lembut..if keras lg tambah air skit..
4. last sekali adjust rasa..(i main campak2 jekk xde sukatan, jgn risau masak bubur ni kompen jadi punyer )

mekasih byk2 pada Kak Jasmeen, Kak Zaiy, UmmiAqil (aishah), Kak Jun Yummilicous, Mamasya , Ummi & PutriMalam yg sudi menghulur AWARDS....walaupun dah berabuk tp i angkut gak wat balik umah :shy: .. err award tuk FP paling 'bersawang' xder ker?? :lol_crash: excited wooo mcm menang medal kt olympic lak LOL LOL LOL tenkiu2 :flowers:...


from kak jasmeen @ Shah Alam..
(psst sejak dok umah br dah 2-3x i mengePAU hehee :weee: )


from aishah UmmiAqil @ Japan ...tq.. ;-)
(nilah org plg rajin mengupdate n memasak penah i jumpa..x caya tgk sehari 2-3 entry tau :satisfied_nod: )


from Kak Zaiy @ Dubai... haiyaaa manyak rindu woo sama ini olang.. :cloud9:
(psst: ubi kayu kalau der balance anto sini kitt tingin nk menapai sempena house warming nnti :-D )


from kak Zaiy @ Dubai gak...double winning wakakaa :lol_up:


from kak Jun @ Blog Yummilicous..muahh!! sayang kak jun....rajin bg award kt i :flowers:


from Ummi @ Blog HomeSweetHome yg mmg femes dgn masakan n aneka kuih-muih nyer.. :-P


BEAR yg gebu ni fr Mamasya @ Brunei mekasih byk2 mama...i mmg sukee sgt2 bear.. :-D

rasanyer hampir sume org dah dpt awards di atas tu ~huhu~ tp i tetap nk share ngan kwn2 n sume pengunjung fp i ni yg x jemu2 menjenguk sini...time kasih byk2 noo :flowers:



award terbaru dpt fr Putrimlm & Aishah@UmmiAqil..mekasih byk2 nooo...muaahhhhh!! :ty_ty:

disebabkan award yg ni masih 'BERKILAU' lg so bulehlaaa pass kt kwn2 di bwh:

1. Kak Maisya @ Blog Dari Dapur Maisya ~ sifu BAKERY yg masih lom bukak kilang roti lg~
2. Kak Nita @ Blog Sudip Kayu ~ sifu TEMPE yg tersohor di Sheffield n serata UK ~
3. Ummi @ Blog Home Sweet Home ~ ummi kpd anak yg cerdik pandai~
4. Kak Jasmeen @ Shah Alam ~ sifu PAU pujaaan hatiku~
5. Dod @ Bangi ~ keturunan org lawa2 nih :-D ~
6. Mariam @ ~dulu @ Australia tp skrg xtau kt mana $-) ~
7. Mamasya @ Brunei ~ yg masih demam cuti2 malaysia ~

dOd > achikk dilllllllllllaaaaaaaaaa!!!!!!!!! wa rindu sama luuuuu :ty_ty: mmg tension arr prepaid internet ni rasa cam nk campak masuk tasik jekk nyampah tui slow cam kura2 :get_you: oo dentist ker..mujurlaa xyah kije mlm2 if not kine angkut sekali tuh bini cun melecun nnti kine geget nyamuk kt umah sayang woooo :lol_crash:
ibu irfan > salam kenal ibu.. :> macihlaaa singgah sini.. (sat gi nk gi ushar irfan org kata nama irfan ni hensem :groucho: )
wawa sayang > salam singgah kak wawa... :-D terbit buku?? :oh_god: ikshhh mana leh...resepi cilok sana sini x halal noooo hak cipta terpelihara :lol_up:
sitione > ya Allah!!! akak sorang ni agaknyer tgk bear beso tuh terus lupa nk ckp per.. :lol_crash: fobia kerrr??? ngeh3... LOL LOL
jasmeen > sebut baju berlonggok tu terus i rasa cuak..toleh kiri kanan atas bwh $-) mana tau weiii??? ikshh gatalnyerr tgn gue nk mengePAU ptg ni... nk cekau PAU akak joh nau...x tercapai tgnku :lol_crash:
putrimlm > salam kak...hihi tu arr bukak2 pintu umah jekk berlonggok awards..dah berabuk kepam abes bau br nk susun dlm almari ni :-D
ahmad syafiq akram > salam kunjung dik syafiq..haah akak lama dah x jenguk adik sbb bz sgt..skrg dok cardiff, UK mailaa ajak babah terbang sini ;-)
azlieda > salam kak..macihlaaa terharu dgr akak selalu intai tingap umah i :hiding: nk masuk tgk pintu tutup rapat yooo... patut aarr byk cap jari kt cermin tuuuu :laugh_at: :shy:
mshafie > lorr dah ke2 rupernyerr...:weee: x kuasa nk beli oven baru tunggu jelaa landlord replace tah zaman bila tah :head_bang: mmg prepaid tuh slow tahap cipan!! :rant:
zaiy > welkem2... :-D tu balance angkut fr masia sini manalaaa der pulut hitam..kecuali rendam beras pulut tuh ngan pewarna hitam LOL x tergamak i nk abeskan bubur tuh sesudu last aritu sbb tah zaman bilaaa leh blk masia nk angkut lg :cry:
zairieza > welkem2.. :> selera meningkat..berat bdn pun meningkat gakkk!! :lol_up:
shyieda >psst bln ramadhanlaaa xle masuk sini...kang kurang pahala posa... LOL LOL LOL
mariam > morning sickeness?? :lol_crash: hampesssslaaa mariam bak sini cendul 3 mangkuk , 'ngidam' nih :groucho:
rozamy > tu arr musnah harapan nk anyam ketupat thn ni gamaknyerr anyam ketupat reben jelaaa gantung kt pintu umah kasi meriah kitt raya diperantauan LOL ~ hadiah?? tu bkn hadiah lerrr..tu homework namanyerr adusssss.....:oh_god: macihlaa nnti i wat yer ;-)
faiz n fatin > salam kak... :-) johnyerr bau sampai ke sana yekkk :satisfied_nod: sesekali mkn kering2 pedas ni membuka selera :-P
maisya > salam kak maisya!!! rindunyerr... :cloud9: dah try ker biskut tuh..macihlaa nnti dah jumpa krispy rice leh wat yg full version :weee:
fliffy > hi fliffy....malunyerr sifu scrapping mai jenguk bdak powerpoint :hiding: minta tunjuk ajar yerr ~ edit-mengedit ni i mmg masih di zaman batu lgik :shy:
zira > salam singgah zira... :-D wahhh kalu sebungkus dpt byk tuh bubur!! :-P separuh tuh watlaa tapai pulut hitam heheheee (sbn dlm ati 1/2 bungkus lg tuh hulur2laaa kt org sini :lol_up: )
unnamed > tu yg sedih tuh bikin luluh hati ni :cry: :cry: kalau tgk kemeriahan gambo raya org2 masia bagai di siat2 ati ni..huarghhhhh nak balikkkkk!!!!!!
inasaly > salam kak ina :-D blk dr penang mesti byk tuh jeruk2 buah pala dlm esbokkk :-P hihi watlaa cookies tuh bila2 free i ni raya thn ni mkn biskut meri jelaaa kot (oven rosak) maunyerr i bako atas kuali sebijik2 :get_you:
nur > tu arr penat naik turun stage pastu nk kine gilap blk awards yg dah berabuk tuh... :lol_teethfull: ikshh kalu sahur mmg tekak nk mkn yg kering2 pedas jek kan...kasi buntang kitt bijik mata tuh :omg_no:
azlieda > hihi mmg best tgk gambo cantik2..sedap mata memandang 8-) scrapping tuh kalau buleh compilekan dlm album..mesti cantik wat koleksi byk2.. ;-) umah baru best cuma bosannnnn!!
hajar > mana awardnyer?? bentuk penyapu ker bulu ayam?? :lol_crash: design cun2 kitt...idoklaa tebal muka i ni haa nk naik stage amek hadiah 'penyapu buduh' errr sensitip ni..gulp!!
niza et sofia > sedihlaaa kak niza application HSMP hubby kine reject so terpaksa apply baru maybe x sempat siap kot by raya nnti..huarghhh nk balik klang!!! :cry:
umieaisyah > salam umie.. sedih wooo dahlaaa thn lepas x beraya thn ni pun nampak gaya mcm x beraya....dok sini mmg x wujud istilah raya!! :mkay: kalulaaa der pasport n visa di tgn harus esok jgak i naik flight terbang balik...
azian > huhu mmg x sedar lgsung akak berbdn dua!! :oh_god: ikshh dlm pantang pun masih sempat tuhhh nk main tenet nooo LOL LOL LOL baby x jeling2 ker??
cek de sam > salam kak.. huh kalau xmo beras pulut hitam tuh bak sini :lol_teethfull: suka2 ati jekkk nak mengepau pulut org :laugh_at: :annoyed:

itik GeMbO-gEMbO...

© Pidgin Technologies Ltd. 2016