Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]



Mail this Foto to a friend



Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Thursday, 31-Jul-2008 13:56
SEMPOI vs BARAI
HARAP MAAF BYK2 SBB X DPT MENG'UPDATE' & MEMBUAT KUNJUNG BALAS PADA KWN2 SIBER SEMINGGU DUA NI .. TUAN FP TGH SIBUK BERPINDAH UMAH & INTERNET CONNECTION TERPAKSA DI'TERMINATE' BUAT SEMENTARA WAKTU ...RESEPI2 DI BWH AKAN MENYUSUL KEMUDIAN, INSYAALLAH :-D ..

kak jasmeen tlg crkan tukang urut yg power2 kitt...cam nk patah-riuk dah tulang i ni haa dok mengangkut reta karun

lama sungguh x update pasai lauk-pauk... :-D ni antara lauk2 express & sempoi di kala malas...ASAM PEDAS mmg fav esp kalau masak ngan ikan haruan/keli/sembilang & kaum kerabat tp kat sini manalaaa nk cekau haruan..pari pun x penah nampak :get_you: ..so i gune white fish fillet jekk no bad gaklaa sbb xde tulang n isi tebal....sambil mkn dok bayangkan mcm ikan haruan :satisfied_nod: sbn ader jek texture ikan omputih kat sini yg dkt2 sma ngan ikan haruan~ nama dia MONKFISH ~ :weee: tp agak susah nk jumpa..

MASAK LEMAK tuh sbn kalau my mum tgk baikkk punyer kine perli :oh_god: sbb zaman2 dulu time i masak kt umah kalau mummy sebut jek nk mkn masak lemak terus hilang mood di dapur :mkay: ..i mmg anti tui masakan yg bersantan2 nih :rant: ..kunun2 masakan lemak2 ni x kelas arr org2 tua jekkk suke tp bila dah sampai sini tomyam pun i bantai buh santan gak :lol_crash:



ASAM PEDAS IKAN (resepi asal ASAM PEDAS IKAN TONGKOL)
resepi : hanieliza

500 gm ikan aye [potong kecil dan bersihkan] - i guna white fish fillet jekk
10 biji bendir - x bubuh sbb xder
1 biji buah tomato [belah 4]
1/2 cawan jus asam jawa
1 tangkai bunga kantan [belah 2] - x bubuh gak sbb xder
4 s/b minyak masak
garam
** cili padi - i tambah sbb nk kasi extra pedas
** daun kesum secukupnyer - i tambah sendiri

(bahan mesin)
10 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/k kunyit serbuk
3 cawan air

CARA:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendideh.
3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendidih lagi.
4. Masukkan buah tomato, kesum, bunga kantan dan bendir.
5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.
6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.



AYAM MASAK SERAI & CILI PADI
resepi : the Complete Book of Hot & Spicy Cooking (Vicki Liley)

750gms peha ayam
1 s/b nampla/fish sauce
garam
lada sulah
2 btg serai - dihiris nipis
2 ulas bwg merah - dimayang
3 s/b minyak masak
1 cwn air
2 biji cili masak - i gantikan ngan cili padi
1 s/k gula perang

CARA:
1. belah peha ayam & lapah isi drp tulang sedikit supaya senang masak
2. satukan nampla, garam & lada sulah..perap bersama ayam selama 15min
3. panaskan minyak & goreng ayam td sehingga perang..
4. masukkan serai, bwg & air..tutup kuali & biarkan ayam masak (sesekali kine balik2 ayam tuh supaya masak rata)
5. last sekali masukkan cili & gula perang..masak hingga kering..adjust rasa secukupnyer.

NOTE: resepi asal Chicken with Lemon Grass & Chili ni tuk 6 org mkn yer..

SAYUR MASAK LEMAK

2 ulas bwg merah - dimayang
1 ulas bwg putih - dicincang
3-4 biji cili padi - diketuk
fucuk & suhun - direndam sampai lembut
sayuran kegemaran cth carrot, kobis, cendawan, etc.
santan secukupnyer
garam & gula
serbuk kunyit secukupnyer

CARA:
1. satukan bwg, cili padi, santan dlm periuk..masak hingga mendidih
2. masukkan serbuk kunyit, garam & gula...
3. bila dah menggelegak masukkan sayuran masak hingga lembut
4. last sekali masukkan suhun n fucuk...

yg PART BARAI pulakk pasai desert ...sbn lama dah i ngidam nk mkn CHOC CHEESE MARBLE br semlm sempat wat..RASA dah SEDAP cuma tang RUPER tuh mmg KECIWA lerrr cheesecake ku merekah mcm kine gempa bumi :head_bang: ader laaa tuh mana2 silap tuh..mmg kine blja fr sifu..ikshhh baik punyer kine gelak dek hubby siap cabar i suh buh dlm FP :laugh_at: :annoyed: so i tayang gaklaaa ciskek iteww :hiding: malu2......i dah try cover sebaik mungkin rekahan iteww dlm gamboo

CHOCOLATE CHEESE MARBLE CHEESE CAKE
resepi : Kak Rinnchan

Bahan A :
180gm mentega
20gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
120gm tepung naik sendiri (Diayak bersama serbuk koko & baking powder)
170gm gula castor
3 biji telur

1. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji, kacau sebati.
2. Masukkan campuran tepung+baking powder+serbuk koko.
3. Gaul rata dan bahagi kepada dua bahagian.

Bahan B:
250gm cream cheese
60gm gula castor
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

1.Pukul cream cheese sampai kembang.
2.Campurkan gula, telur dan esen vanilla.
3.Pukul lagi sampai kembang dan rata.

CARA:
1. Tuang satu bahagian A ke dalam loyang. Ratakan. Tuang aduanan cream cheese di atasnya dan ratakan.
2. Tuang sebahagian lagi bahan A dan ratakan.
3. Bakar pada suhu 165 darj cel selama 50min-60min ikut oven masing-masing.

NOTE: tunggu sejuk dulu baru potong...





DADIH (chocolate & strawberry)
resepi : minami133@myresepi.com
(adunan buleh dpt dlm 15-20 cwn kecil..)

1 liter air
1 liter susu segar
1 cawan gula
11 g serbuk agar2 (2 sudu besar)
secubit garam
perisa (jagung,strawberi,milo dll) - i buh perasa strawberry n chocolate

CARA:
1. masak air dgn gula sampai gula hancur.
2. masukkan susu, serbuk agar2 dan secubit garam. panaskan sehingga mendidih dan kacau hingga sebati.
3. tutup api dan tapiskan ke dalam bekas2 kecil(kalo nak masukkan perisa, bahagikan dadih kepada beberapa bahagian dan tambahkan perisa).
4. simpan di dalam peti ais sehingga dadih menjadi pepejal

walaupun panazz tinger nih kine gelak dek hubby tp i wat gak breakfast tuk dia :you_crazy: ...hubby i mmg ari2 bekfast cereal n susu so smlm stok dah abes masing2 malas nk kuar gi beli :argue_curse: so terpaksalaa godek cereal sendiri..i wat GRANOLA HONEY sib baik yg ini x barai :groucho:... pasni jimat leh wat cereal sendiri kat umah xyah susah2 nk beli dah..mcm crunchy nuts cluster mmg rangup gilosss



HOMEMADE GRANOLA HONEY

2 1/2 cwn oats mentah (yg mcm org selalu wat biskut tuh)
1 cwn mix nuts...
1/4 cwn honey (ikut suka nk manis tahap mana....)
1/4 cwn gula perang dibancuh dgn 4-5 s/d besar air suam (kalau kt sini guna jek guna golden syrup so xyah nk bancuh2 dah ngan air)
sedikit garam
2 s/b minyak masak
** buah2an kering cth kismis, apricot, kurma etc (optional)
** choc chips (optional)

CARA:
1. dlm mangkuk besar..satukan oats, kacang & garam
2. dlm mangkuk kecil satukan honey, bancuhan gula & minyak masak...gaul sebati...
3. tuang bancuhan basah ke dlm mangkuk oats & kacau rata..pastikan sume bersalut mesra
4. ratakan atas dulang pembakar yg telah dialas dgn baking sheet/aluminium foil..
5. bakar dlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 165 celcius selama 30 min or perang..lebih lama dibakar lebih rangup...jgn sampai rentung sudahla..(i guna 2 dulang pembakar supaya masak rata)
6. kuarkan dr oven, pecah2kan granola yg berketul2 beso (time ni granola tu akan melekat2 antara satu sama lain) tp bila dah sejuk nnti dia akan mengeras & kering
7. bila dah sejuk barulah gaul bersama dried fruits or choc chips if suka..
8. pastikan dah betul2 sejuk br simpan dlm balang kedap udara & sesuai dibuat breakfast bersama susu segar ;-)


itik GeMbO-gEMbO...
masriyah > :> lama sungguh x bukak fp ni agaknyer dah selamat sampai masia kak yah sefamily $-)
kak cahaya > :lol_crash: simpang empat yg mana satu lak nih?? :-D
jeff > :-)
zaiy > br skrg dpt tenet tu pun slow sbb guna prepaid jek...sat gi i tepek resepi noo dah berkulat granola tuh br resepi nk kuar :hiding:
kesum > alahai ct...i ni manalaa reti nk wat postmortem kek merekah tu sib baik ler u kasi info bekas kecik..okies2 pasni i gi cr bekas beso2 kit LOL
aishah > xperlaa aishah merekah2 pun janji rasa dia superb!! :-P rupa belakang kira...dah masuk perut lumat gak nnti LOL LOL
srsfeqah > :-D edit mengedit ni buleh ketagih.... tu lom lg terjebak ngan scrapping tuh ikshh :groucho:
mariam > ooohh dah sampai masia rupenyerr tuh yg konpius jap tuh ingatkan masih merantau lg...ikshh kalau i lg sanggup dok masia drp dok negara org x best!! :-(
ida bakery > itik tuh happy sokmo... :shy: tuh yg x sampai ati nk sembelih wat lauk tuh :-D
zira > heeee :>
jasmeen > oo yeker kak jasmeen?? kine pakaikan tudung laa ni erk b4 masuk oven..i xle nk kukus sbb periuk kukus i beso tapak tgn jekk just nice tuk 2 biji pau :lol_teethfull: okies2 pasni i tepek resepi granola tuh :shy:
mamasya > heee sbn masak lemak ni sedap cuma dulu time anak2 dara ni kunun2 nk jaga badan laaa tu yg anti jekk ngan santan skrg ni heheheeeee xde santan teRmenung laaa kt dapur mati kutu i nk masak per :you_crazy:
unnamed > hee tomyam buh santan sedap tau!!! :groucho: i pun tau pasal tomyam siam ni sbb gi food fair thailand tgk depa masak tomyam plg kaw2 punyer ;-)
hajar > betui tuh kak hajar...org thai buh santah kitt dlm kuah tomyam kan tu sbb x cair sgt n rasa lemak2 kitt perghhh :weee: hubby2 ni kalau bab2 sindir laju jek tp kalau nk puji ikshh dah hadam dlm perut pun x dgr2 gakk pujian sepatah dua :mkay:
umieaisyah > hihi asam pedas ni mkn ari2 pun sedap.... esp yg dok kat masia kantan n kesum merata2...kami yg dok merantau ni dpt hirup kuah asam yg x bape nk complete pun dah brsyukur sgt2 :horay:
kesum > mendap lak?? aisehhh mcm2 kerenah kek ni kan..bantat..mendap..merekah...x masak dlm....rentung pun ader ct :lol_up:
dOd > alahaiii cik dilla manyak riondu wooo lama sungguh x update nk jenguk fp dilla.. :ty_ty: haah i kt sini mkn berdua jekkk
nor > kak nor!!!! rinduuuuuuu :cloud9: kak nor dah blk masia ker??? alahaiii x sempat nk chatting ngan akak..cepat2 blk dubai yerrr... :-D take care
wawa > oo bkn kembar tp betui2 secetak laaa kak wa!!! kagum sungguh :omg_no: heee cereal tuh jimat tau kalau wat byk2 terus simpan stok seminggu dua x yah beli dah...
cinta > heee asam pedas mmg pujaan ramai 8-)
anese > perghhh jimat gilerrr tong gas kt umah kak anese LOL kalau dapur i agaknyerr sebuln sekali tuka tong mana taknyerr tiap2 minggu kukus pau :-D
jeff > betui2 bro...kenyang perut suk ati :horay:
niza et sofia > hihi mmg ruper monkfish tuh horror kitt kan i x sanggup beli sekor selalu beli yg fillet jekk sbb buleh mati selera tgk muka dia :lol_up:
nur > ala kak nur...masak simple2 jekkk ... :shy:
ibu aiman+arissa > bhn2 granola tuh ader kt masia nnti i tepek resepi minta maaf sgt2 lama menunggu sbb umah br xde line internet.. :annoyed:
dayang > waalaikumsalam kak dayang... :>
azue > tu arrr mmg x puas laa gi semalaman jekkk kurang2 2-3 ari laa br puas memborong n membedal strawberry :groucho:
anis aisya > cereal tuh terdesak sgt dah kak anis tu sbb terpaksa gak wat sendiri...malas punyer pasal nk gi beli terpaksa godek kt dapur :head_bang:
cek de sam > ikshhh barai pun mengancam ker?? :mkay:
niza et sofia > tq kak niza...sampai skrg pun x abis lg ngangkut brg...line internet masih lom ader kitorang pakai prepaid jek dulu... :satisfied_nod: mmg xle idup ler without internet...
amal > kak amal sat gi i tepek resepi okies..sori sgt2 lambat update sbb umah br xde line internet ni pun guna prepaid internet so mmg slow laa... :annoyed: nnti i kasi resepi yerr..
zara > mmg sedap tomyam thai yg authentic mmg rasa dia lebioh kaw kan?? :wee:
lee lin > skrg blkg umah xde bangsal scary dah ader lake n boat2 org kaya :groucho: sedap kitt nk jamu mata LOL LOL
jasmeen > kak jasmeen ikutkan ati mmg nk sgtlaa sewa lori siap ngan tukang angkut sekali tp apakan daya hubby i kuat semangat nk mengangkut sendiri :lol_crash: dah setgh botol dah minyak urut i dok lumur satu bdn ni haaa...psst sejak dok umah br dah 2-3x dah i mengePAU muahhahahaaaa
mshafie > betui2...sonoknyerrr :wave:
big mama bukhari > wkmslam mama.. :> sila lah link...tq sudi singgah sini :-D
ina_saly > salam kenal kak ina :-D mekasihlaa singgah sini :shy: kak ina dulu dok mana?? ikshh mmg x best kine tinggal mlm2 skrg ni pun bila hubby kije mlm i ikut sama tido kt spital...wat muka tebal jelaa org tgk angkut bini sana sini LOL LOL LOL
dallies > hi idalis..mana der fan sume tuh kwn2 siber i...mmg rapat sgt2 even x penah bersua muka ;-)
maklang > ikshh nampak sgt laa rekahan itewww maklang... tp rasa dia superb!!! :-P i bako kalau kukus lebih sedap ker??
madiha > heheeeee cereal tuh leh mkn cam jajan xyah buh susu pun xper...dah manis2 rangup gitewww :>
aishah > hadiah??? wahhhhh bestnyerrr tq2.... :>
ummi > wkmslm ummi... :-D mmg plan nk wat housewarming b4 posa ni.. ;-) mailaa dtg kalau nk pekena nasi kerabu heeee
jasmeen > upah??? :weee: cendol ker ABC??
anis aisya > tu arrr maklumlah umah br xde line internet tu yg brsawang fp ni haa :oh_god:
azian > mmg amek masa kan nk pindah2 nih bkn satu umah jekk nk kine kemas umah lama pun kine bersihkan gak kalau nk dpt blk deposit kecualilah niat nk sedekah bulehlaaa tinggal umah bersawang :-D
zaiy > dah ke udara dah ni cuma tenggelam timbul kitt pasal line internet slow guna prepaid jekk okies2 nnti i gi angkut hadiah kt umah kak zaiy sonoknyerrr :> nk menang kategori ape lak nih?? :groucho: jgn kategori fp plg bersawang dahlaa erkk LOL
dOd > bukan sbb bz tp umah baru xde line internet :mkay:
zaiy > aikkk sapa lak calonkan fp bersawang nk jd fofular?? kabar angin je tuuuu LOL LOL LOL
jasmeen > jgn pecaya sama itew gossip laaa ... :lol_crash:
shariza > salam singgah :>
kesum > weiiiii??? kenapa??? apa salah gua??? sampai ati u ct..di saat i dlm 'kegelapan' u tutup pintu umah u.... br jek nk gi jenguk2 umah u sejak dpt internet smlm...
boxhousestudio > okies2...mlm ni gak i tepek resepi teww mmg bersawang abes.. :hiding: malu2..
zaiy > ikshhh jgn x tau sejak dok cardiff ni laju jekkk start engine kete gi beli take away maklumlaaaa kedai halal melambak LOL LOL menu take away pun nk kine update gak ker?? :satisfied_nod:
ummi > hadiah lg??? wahhhhh sonoknyerrrr x sangka walaupun 'umah' i ni dah mcm 'umah puaka' tp ader gak yg sudi hulur hadiah :-D macih ummi...
afairuz > mmg manyak rindu wooo sama kwn2 sume.. ;-)
fazarina > kak rina kek n dadih itew lama dah licin :lol_up:
roylazim > :shy: heheeeee
korok > ????????? :crazy_dizzy:
aishah > umah br ok...cuma x best lom ader line internet..so boring!! :head_bang:
mamasya > tu arr mama mmg kine lap segala habuk n sawang2 ni haa....nk tepek resepi pastu nk gi ziarah umah kwn2 siber lak ;-)
amal > nnti dah x bz nnti i wat entry umah baru lak...tah zaman bila laa tuh erkkk... $-)
fiza > mekasih laaa sudi masuk umah 'bersawang' ni haaa :shy: pasni i tepek resepi okies..

© Pidgin Technologies Ltd. 2016