Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]



Mail this Foto to a friend



< Previous
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Monday, 14-Jul-2008 23:52
EDISI COKLAT2....
kali ni xmo dah tepek gambo nasi ker mee ker.. LOL
sambil2 dok edit gambo td br terperasan pasai perr kuih-muih i kali nih sume same kalerrr :get_you:
sbn i tgh sibuk mengemas brg2 dapur maklumla dah nk pindah x lama lg so kalau buleh nk kasi licin stok2 yg tinggal ciput..senang kije2 mengangkut nnti!

KAYA ROLL tuh i wat sbb nk abeskan balance inti pau aritu alang2 dok selongkar umah Cik Mat Gebu ternampak plak roti HOT CHEESE ROLL dia yg mengancam sungguh ...tingin nk cuba tp kine KIV dulu sbb x cukup bhn...so i amek idea menggulung Kaya Roll ni fr cik mat..halal noooo... :flowers:


RESIPI ASAS ROTI
recipe: Roshayati Johari Rnet

(copy paste fr Blog Kak Maisya.. segala mcm roti der kt blog kak maisya ni..i pilih resepi plg basic sbb pestime nk nguli nih.. halal yerr kak maisya )

A
350 tepung roti/high protein flour
150g tepung halus/superfine flour - maisya guna tepung gandum biasa je
100g gula
1 camt garam halus
30g susu tepung
1 camt bread improver (optional) - tak bubuh
1 camt bread softener (optional) - tak bubuh
4 camt yis kering
Gaul bahan di atas sebati

B
air
1 biji telur kecil (pukul sikit)
Campukan bahan di atas dan timbang supaya mendapat
265g

C
40g butter
40g shortening
Boleh guna shortening atau butter sahaja.

CARA:
1. Masukkan bahan B dalam A. Uli hingga adunan agak licin.
2. Masukkan bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan jadi licin dan tak melekat di tangan dan bekas.
3. Biarkan doh selama 30 - 40 minit.
4. Tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin. Ini penting untuk hasilkan roti yang tidak berongga besar di dalam.
5. Bahagikan doh ikut berat yang dikehendaki. Bulat2kan doh. Rehatkan 10 minit.
6. Keluarkan angin dari doh dengan cara memicit dan bulatkan sekali lagi.
7. Bolehlah dibentuk ikut suka. ( i refer cara Cik Mat Gebu membentuk roti
Hot Cheese Roll ) @ http://tiffinbiru.blogspot.com/search/label/Roti%20Dan%20Pizza
8. Biarkan hingga naik 40 minit - 1 jam.
9. Bakar hingga masak. - maisya bakar dengan suhu 175C, api atas dan bawah selama 20 - 25 minit

NOTE: resepi Inti seri Kaya buleh refer kt list sebelah...




yg ni pulak sbb nk abeskan stok kulit popia n mince meats yg dah berbulan dlm esbokk... :shy:



MURTABAK SEGERA
resepi : minami133@myresepi.com

100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
daun sup
minyak
1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
kulit popia
2 biji telur

CARA:
1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup
4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.

NOTE: resepi POPIA GORENG tuh xyah tepek laa noo sbb sume org tau wat popia :lol_teethfull:
i just tambah daging hotdog cincang dlm inti popia tuh sbb nk abeskan stok :-D

PSST: Kak Jasmeen tarik nafas panjang2 yerr...:lol_up:

ni sbn PAU kak jasmeen yg patutnyerr putih melepak itewww LOL LOL LOL tp sbb nk abeskan stok serbuk koko jdlah ruper cam BUN COKLAT :lol_crash: Yaaa ampunnnn akak ku... walaupun ruper dia mcm bun tp rasa dia tetap marbeles spt PAU akak yg asal ... inti pun i buh inti Chocolate sbb nk abeskan stok coklat masakan balance wat kek aritu... halal yer kak jasmeen..jangan saman i nooo!!



PAU (kak jasmeen)
resepi : kak jasmeen (halal yerr kak jasmeen i edit skit resepi akak :flowers: )

500 gm Tepung Pau
(i xde tepung pau so gantikan ngan 150gm Strong White Bread Flour + 100gm Self-raising Flour = 250gms (i wat 1/2 adunan jek) & pastikan aft sukat kurangkan 1 s/b tepung gandum sbb nak tambah 1 s/b serbuk koko)
** 1 s/b serbuk koko (kalau nak kulit pau kaler cokelat laa)
2 sdt Baking powder
260 gm air suam
1/2 peket instant yis (mauripan) or 6gm
7 sdb gula halus
3 sdb shortening / lemak sayur

CARA:
1. Campurkan tepung, serbuk koko & baking powder (gaul rata)
2. Bancuh yis & gula dgn air suam, kacau sehingga gula larut
3. Masukkan air kedlm tepung & uli sehingga licin..(lembik adunan lbh krg spt adunan roti canai, klu rasa keras, leh tmbh air)
4. Masukkan lemak sayur, uli lg sehingga licin..
5. Tutup dgn kain, biarkan naik sekali ganda..(teman msukkan dlm oven, set low temp about 30 min)-shortcut step..hehehe..
6. Bila dah naik..tumbuk2 utk keluarkan angin..dan bentukkan bulat2 kecil..
7. Masukkan inti kegemaran..dah biarkan 10 min sblm dikukus..
8. Kukus selama 10 min dgn api yg kuat (jgn lama2)

**Pastikan pengukus dipanaskan terlebih dahulu & balut penutup kukus dgn kain..seeloknyer mkn pau ketika masih suam2 gitew sbb inti masih cair)


INTI COKLAT
resepi: myresepi (minta maaf byk2 sbb i x jumpa nama empunyer resepi nih..puas dah dok cr blk.. :get_you:

200gms coklat masakan
2 1/2 s/b butter
4 s/k tepung gandum

CARA:
1. cairkan coklat menggunakan kaedah 'double-boiling'
2. bila dah cair, masukkan butter..kacau rata
3. kemudian buh tepung gandum..kacau sebati
4. kalau cair sgt tambah lg tepung sikit demi sikit sampai agak2 pekat gitew..

** inti ni akan mengeras blk bila dah sejuk, so dinasihatkan wat inti bila adunan dah naik n ready tuk dibentuk but kalau guna inti keras sekalipun, still aft kukus akan cair blk..dun't worry ;-)
itik GeMbO-gEMbO...
zai kulim > wahh kak zai ni agaknyerr x penah tido agaknyerr 24/7 ngadap pc :lol_teethfull: mekasihlaa sbb dah 3x turut2 jd 1st commentor ;-)
mshafie > haa tau xper LOL tu sbb panggil murtabak segera sbb bungkus ngan kulit popia :-D
aishah > lom abes sepenuhnyer lg kak...pening kepala ni haa tgk benda ciput2 nk buang sayang pulakk :get_you:
jasmeen > maybe laa kot salah tepung x pun salah Sri Muda sbb jual tepung x brkualiti :lol_crash: walau apa pun i pecaya MMG bkn salah tukang empunyer resepi :groucho:
EuroCreations > tq... :shy: jempt jamu mata yerr
lee lin > try laa wat murtabak tuh...senang kije xyah tebar2 canai2 nih.. :-D
rozeela > :lol_up: ni namanyerr jurus 'penumbuk 5' sbb kine nguli sampai naik segala otot lengan
jasmeen > sbn i dah 4 mlm ni haa kije 'jaga pintu' shif mlm tu sbb mamai2 x cukup tido :blackeye: hubby xder gi kije...
rani > :lol_crash: puas dah i dok telek pau coklat tuh mmg sejibik sama ngan bun coklat sweetie LOL LOL LOL (rasa pun dkt2 sama dah ahaks!! )
ummisyahir > hajat tu mmg ader tp 'fulus'nyerr lom cukup lg.. :lol_up:
nhalilah > ikshh 'bun sweetie' tuh fav i jgakkk time blaja dulu... :-P mai dekat2 kitt nk hembus nih haa.. puh..puh...
zaiy > tu arr tgh dok cr2 lori sewa nih..dlm ati nak sajee sewa lori kak jasmeen siap ngan kak jasmeen nyer sekali tuk jd tukang angkut brg :satisfied_nod:
rani > uikshhh sulitnyerrr... baik2 org check skrg gak :obey:
madiha > buleh sgt kak madiha...tgh ari akak ulur lauk-pauk ptg2 i pulang pinggan isi kuih-muih :weee: amacam...sistem barter atas pagar?? :groucho:
wawa > tu aar kak wa...selalu mkn pau version 'omputih' tuka selera lak version 'negro' :lol_up:
ibu aiman+arissa > salam kak..sat gi i tepek resepi yerr..mudah jek nak membueknyerr ;-)
niza et sofia > nk pindah end of this month..brg2 lom packing lg nih :head_bang:
zara > resepi ader..sat gi i tepek yerr... ;-)
srsfeqah > ikshh tu wat sbb hasil operasi melicinkan stok lama kalau x idoknyerr muncul 'bun' cokelat tuh :get_you: mujurlaaa menjadi even dah kira menderhaka pada resepi :satisfied_nod:
the kesum return > ikshh bkn sbb tu ct..saje i tuka2 kalau dok tayang nasi jekkk bosan jgakk :oh_god:
umieaisyah > heeheee tu resepi jumpa kt MyResepi lama dah KIV 8-) rasanyer ramai dah cuba resepi murtabak segera tuh..
shasha Leeds > nak mai Cardiff ari aper?? mailaa singgah umah sat..tp we all lom pindah umah baru lg, masih dok umah lama @ Abergavenny bout 45mins drive fr Cardiff ;-)
maisya > haah laa kak maisya...kalau bakar pau tuh mesti rasa cam bun cokelat :lol_fast:
misliha > :hiding: gamboo jek lebih2 kot....muahahhaaa LOL
yati-m > :shy:
hajar > haahlaa kak hajar..pau ni version 'negro' selalu mkn version 'omputih' :-P bak kata org 'hitam manis' :lol_fast:
anis aisya > i pun 1st time ni jumpa, buek n mkn version 'cokelat' nih... :>
shasha_Leeds > alahai kalu weekend next week hubby i pulak oncall...lom rezeki kot nk jumpa xper2...kitorang lama lg kot kt sini insyaAllah panjang umur kita jumpa ;-)
azian > bkn takat ruper dkt2 sama..rasa pun lebih kurang jekk $-)
nita > :lol_teethfull: pesto tu i pun br pestime kenal fr buku... org kampung panggil 'pes' nk glamer kit panggil pesto LOL company kami masih 'partnership' lg yerr...:groucho:
Haniss > salam singgah akak ;-) ramai yg confius tu pau ker bun cokelat :lol_teethfull:
ija shariza > aikk aritu punyer tutorial x clear lg ker?? aduss :get_you: dah tepek step by step tuh..aisehh kalau Adobe lg payah nk ngajo... :$-) cuba tgk blk entry kelas tutorial aritu pelan2 follow..mesti jd punyer .. caiyok2!!
faiz n fatin > salam kenal n singgah kak ct..sonoknyer dpt kwn br sbn i br jek lepas wat entry cara editing gambo n presentation b4 this..buleh refer kt list sblh >> Kelas Tutorial>> Photo Editing using Powerpoint selamat mencuba
farah > haaa summer dia 'sunburn' kitt farah tu sbb gelap LOL LOL LOL
jasmeen > mmg kulit dah hitam kitt pun nih tp bkn sbb PAU sbb summer lerrr :lol_crash:
fazarina > dolu2 blaja masak ngan emak...mujurlaaa dah biasa pegang senduk :-)
zara > insyaAllah..moga2 berkat doa akak :>
mamasya > tuka kaler sbb dah masuk summer ni haa....sume 'sunburn' ngan pau2 sekali 'burn' maa :lol_up:
jeff > sume org suke coklat kot...baik tua atau muda.. ;-)

© Pidgin Technologies Ltd. 2016